plasztikkártyapakli

duddy_

2013.12.22. 23:45

Történt nemrégiben, hogy lejárt a személyim. Sok évvel ezelőtt csináltattam így egészen el tudtak kopni a procedúra részletei az emlékezetemben. Még jó, hogy utána olvastam, hogy mi a szitu.:

  • először is. A közhiedelemmel ellentétben NEM kötelező a bejelentett lakcímedhez legközelebbi járási hivatalba menned.
  • ja, hogy járási hivatal. Igen. JÁRÁSI hivatal.: D nekem ez valamiért nagyon viccesen hangzik. Majd ha sétálni akarok bemegyek, hogy hitelesítsem a sétámat.: D ja meg a barátnőmet is be kell ráncigálnom, hogy hivatalosan is járjunk.: D bar. Ez inkább csak olyan szőrszálhasogatás. Azért linkelek egy oldalt, hogy lehessen nézelődni ha valakinek valami járás ügyi problémája lenne.: D
  • NEM ingyenes. Igen, tudom, hogy regén az volt de már nem az. (Felháborítónak találom egyébként, hogy egy kötelező okmányért fizetni kell. Nem elég, hogy olyan adókat vetnek ki ránk, hogy bele szakad az ég is. Még akkor is ha van ami rám specko éppen nem vonatkozik mert mondjuk nem dolgozom vagy valami. A 27%os áfa mar leveri a biztosítékot.)
    Lényegében 1500 forintba kerül a lejárt személyid lecserélése. Legalábbis nekem annyi volt.

Szóval egy finom kedd délután gondoltam benézek a hivatalba és elintézem az ügyemet. Számoltam rá úgy egy órát. Gondoltam akármi lesz annál nem lehet több. Miután könnyeden belibbentem az ajtón, magam mögött hagyván a kellemes őszi szellőcskében játszó szép színes faleveleket, a kedvesen mosolygós hölgyhöz léptem az információs pultnál.

..

$#!{.&€_*~@)..

reboot

.

Ez játszódott le a fejemben miközben hallgattam.. Ha még ma szeretnék személyit csináltatni akkor várnom kell. LEGALÁBB 2 azaz kettő órát. De lehet, hogy többet. Persze. VAGY foglalhatok időpontot, úgy 4-5 hét múlvára, mert előtte már nincsen természetesen. ^^, Ezen kívül még meg lehet csinálni azt is, hogy visszamegyek másnap reggel fél nyolcra. Ami azt illeti én ezt nem egészen értettem mivel papíron nyolckor nyit az egész kóceráj, másrészről nem is akartam érteni mert nagyon korán van az nekem. De mivel sem érvényes útlevelem nincsen már mert persze az is lejárt és nem fogok sorban állni érte (na ezek után meg pláne nem), sem pedig meg jogosítványom nincsen, muszáj volt bevállalnom.

Így, a már kevésbé tréfás és kellemes őszi hangulatú szerda reggelem../hajnalom(!) a következő képen kellett alakuljon:

[7.39] érkezés az okmányirodához és a kapunyitásra váró tömeg, azaz a potenciális konkurencia meghökkentően magas létszámának konstatálása.

[7.42] Behatolás a többi hánytatott sorsú szerencsétlen várakozóval együtt.

[7.45] Sorszámhoz jutok. A 028-ast kaptam.

[8.00] Az üvegajtók kitárulnak és betódulhatunk a hatalmas várakozócsarnokba. A kijelzőkön felvillan a 28-as szám. Én istentelenül boldog vagyok, majd jót röhögök magamon mikor rájövök, hogy az a huszonnyolcas valójában a pult száma, ahol a szerencsés első máris intézheti az ügyeit.

[9.03] Sorra kerülök a 21-es számú "munkahelynél" aláírok egy majdnem Post-It-et és csinálnak rólam egy nagyon közeli, nagyon csúnya kepét, majd visszaküldenek leülni.

[9.12] Sorra kerülök a 16-os pultnál, oda adom az imént aláfirkantott cetlimet, a személyimet, a lakcímkártyámat. Cserébe kapok egy csekket amit magamnak kell kitöltenem és átbattyognom vele a csarnok másik oldalára egy másik ablakhoz, hogy befizessem, majd vissza. Addig a csinovnyik ott megvár engem a pultnál. Szóval egyik ablak a másikra vár. Remek. És mi mire varunk?

[9.22] Elérkezett az idő, hogy fizetséget adjak a munkáját remekül végző hivatalnak és kormánynak. A 28as ablaknál ülő alkalmazott segít nekem ebben.
..ÁHÁ! Hogy a 28-as ablaknál pénzfosztás van. Hát nem csodálom, hogy ez a szám jelent meg elsőként a kijelzőkön akkor.:'DDDDDDD

[9.26] Visszatérek a 16-os ablakhoz, átadom a csekk letéphető kisebb részét, visszakapom az irataimat. A személyim érvénytelenítve lett, azaz lyukas. De azért legyen nálam még az ideiglenessel együtt. Szóval most +1 kártyát hurcolhatok magammal. [UPDATE] mikor visszatértem, hogy átvegyem az új és hosszúéletű személyimet, az ügyéntéző még meg is kérdezte tőlem hogy mégis miért hurcibálom magammal a már régen événytelenített okmányt. semmi értelme..:) // A művelet sorozatnak azonban vége vége, mehetek isten hírével.

Összegezve a dolgot majdnem 2 órámba és 1500 forintomba került nekem az hogy csináltassak egy iratot ami kötelező ugyan de semmilyen funkciót nem lát el. Évente egyszer ha igazoltatnak rápislog egy rendőr. Persze nem lenne kötelező ha lenne jogsim vagy útlevelem DE azoknak kiállításához természetesen szükséges a személyigazolvány. Kérdés: MIÉRT?!

Mint budapesten lakó magyar állampolgár magammal hurcibászom a következőket:

  1. Személyigazolvány
  2. Lakcímkártya
  3. Diák igazolvány
  4. BKV bérlet
  5. Bankkártya
  6. TAJ kártya

És akkor még semmi extra. Szóval.. Mi van ha van jogsim?

  1. Jogosítvány

Vagy az agglomerációban lakom?

  1. HÉV/Volán bérlet

Miért nem lehet ezeket egységesíteni?! Kéne valami elektronikusan gyorsan olvasható kártya: vonalkód; chip; NFC, és egy online adatbázis amiben minden eltárolható ami ezekre a nyamvadt kártyákra van nyomva. Egyben.

Máris lenne értelme azoknak a nyamvadt kapuknak például a Corvin-negyednél. Csak oda tartod a kártyádat, beolvassa a hozzá tartozó ID-t (nevezhetjük ezt személyigazolvány azonosítónak vagy személyi számnak is akár) lekérdezi, hogy meddig érvényes a bérleted. Ha a "BKK bérlet érvényesség vége" mezőben szereplő dátum az éppen mai dátum utáni akkor a kapu kitárul a kedves utas előtt. Ha pedig a dátum régebbi vagy éppen nincs is, mert sosem vett még bérletet az illető, akkor értelemszerűen nem nyílik ki a kapu.

Mire jó ez még? Egyszerűen vehetsz bérletet akárhol, akár másnak is (anyuka gyereknek, ilyesmik). Otthon webshopon. Automatáknál. Az okostelefondon. És máris nem kell elbliccelned három megállót amíg a legközelebbi bérletárushoz eljutsz, ha előző nap mondjuk megfeletkeztél volna a lejárai időről. Mert nyilván mindig akkor találnak meg az ellenőrök amikor nincsen bérleted éppen pár órácskára véletlenül.:D

Apropó okostelefon. Az NFC-vel szerelt készülékek akár maguk is alkalmasak lehetnének az azonosításra.

A rendőrnek is egyszerűbb dolga lenne. Amikor elkéri a papírjaidat és igazoltat úgyis a rádióján szövegel. Semmibe sem kerülne ha a diszpécser azt is elmondaná, hogy az adott állampolgár jogosult e autót/motort vezetni vagy sem. Ha rádiózunk meg diszpécserezünk egyáltalán. Egyszerűbb lenne egy kézi olvasóberendezést magukkal vinni dehát hogy itt ilyen szinten megkönnyítse a technológia az emberek életét azt felejtsük el..

A bejegyzés trackback címe:

https://duddy93.blog.hu/api/trackback/id/tr225579062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása